Koordenfabriek Van Houte Exsil

Exsil / Koordenfabriek Van Houte

Geslagen of gedraaid touw

De slagrichting wordt aangeduid door hoofdletter “S” (links) of “Z” (rechts). Door het touw verticaal te houden kan men het schuine middendeel van beide letters zien (zie figuur). Meestal is de draairichting van touw rechts “Z”.

Het samenspel van tegengestelde torsiekrachten zorgt ervoor dat het touw in evenwicht blijft. Men kan de draaiingen of slaglengte variëren waardoor men een harder of zachter geslagen touw bekomt; zonder bijkomende specificatie van de klant wordt touw “medium” geslagen. Dit kan van belang zijn i.v.m. lussen splitsen.
Slaglengte: 3-strengs

Samenstelling van geslagen “Z” touw:
    Enkelgaren: gesponnen vezels “Z”
  • Meerdraadgaren: tot “Z” samen gedraaide gesponnen “S” vezels
  • Streng: samen gedraaide garens “S”
  • Touw: 3-, 4- of 6-strengen samen gedraaid tot “Z”
Gezien de gevoeligheid aan kinken van geslagen touw is het aangewezen om rollen “Z” geslagen touw van binnenuit in tegenwijzerzin af te rollen.
Afrollen
Samenstelling van geslagen 'Z' touw

3 strengs

3-strengs

Meest gebruikte constructie in Noord Europa. Meestal vanaf diameter 1-40mm.
4 strengs

4-strengs met of zonder kern

De kern is opgebouwd als een streng of een touw en dient om de 4 strengen centraal te ondersteunen. Een constructie die veel gebruikt wordt in Zuid Europa.
6 strengs

6-strengs met kern

Komt niet zo veel voor. Enkel gebruikt voor meertouw zoals Superwinchline of voor gemengde staaldraad / synthetisch touw. Meestal vanaf diameter 12mm tot 96mm.